Ekonomi

Ev Satın Alma Maliyetleri Nelerdir? Konut Alırken ve Satarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Konut elbette heyecan verici ayrıntılarla dolu. Neredeyse herkes istediği evi almak için yıllarını harcıyor. Peki, ev almanın maliyeti nedir? Ev alırken ve satarken nelere dikkat edilmelidir? İşte bu soruların cevapları ve detaylar.

Nakit ya da konut krediniz ile ev aldığınızda ödemeniz gereken masraflar vardır.

Bir ev satın almanın çeşitli maliyetleri vardır. Ev alırken bütçe yönetiminde verimli olabilmek için bu maliyetleri iyi bilmeniz gerekiyor. Ev alırken yapılan masraflar şu şekildedir:

  • Ev Fiyatı: Bir ev satın alırken ödemeniz gereken ilk maliyettir.

  • Tapu harcı: Tapu harcını e-devlet üzerinden öğrenmek mümkündür.

  • Döner sermaye harcı: Bu ücret her yıl ilgili kurumlar tarafından belirlenir. Tapu müdürlüklerinden ödeme yapabilirsiniz.

  • Emlak danışmanı hizmet bedeli: Danışmanlar, konutu hem alıcıdan hem de satıcıdan hizmet bedeli talep edebilir.

  • Emlak vergisi: Her ev sahibi, konutun maliyeti üzerinden hesaplanan emlak vergisini ödemek zorundadır.

  • Kredi maliyetleri: Ev alma sürecinde imdadınıza yetişen konut kredileri var. Konut kredisi kullandığınızda bunu her ay ödemeniz gerekir.

  • Abonelik bedeli: Satın aldığınız evin elektrik, su, doğalgaz gibi hizmetlerinden faydalanmak için ödediğiniz bedeldir.

  • DASK: Gerekli bir Deprem Politikası yapılmalı. Her yıl yenilenmesi gerekir.

  • Tadilat masrafları: Ev yeni değilse tadilat masrafları vardır. Bu nedenle alınacak ev detaylı bir şekilde incelenmelidir.

Ev alıp satarken emlak ve çevre vergilerini incelemelisiniz.

Gayrimenkul alım ve satım işlemleri tapuda resmi şekilde yapılmaktadır. Ancak bu işlemleri gerçekleştirirken bazı noktalara dikkat etmelisiniz. Öncelikle alacağınız gayrimenkulün eski vergi borcunu öğrenmelisiniz. Emlak Vergisi Kanunu’na göre, gayrimenkulün satıldığı yıl ve önceki yıllarda ödenmemiş vergi borcundan alıcı-satıcı sorumlu tutulmaktadır. Yani taşınmazın eski borçları evin yeni sahibinden tahsil edilebilmektedir. Bu duruma düşmemek için emlak ve çevre vergileri konusunda dikkatli olmalısınız. Yani herhangi bir takiple karşılaşmamak için evin satıldığını bir dilekçe ile ilgili belediyeye bildirmeniz gerekiyor.

Tapuda beyan edilen evin maliyetini mutlaka kontrol etmelisiniz.

Tapuda beyan edilen gayrimenkulün bedelini incelemelisiniz. Taşınmazın iktisap tarihinden itibaren 5 yıl içinde elden çıkarılması halinde faiz, gerçek kişiler için değer artışı olarak beyan edilir. Böylece %15 ile %35 arasında değişen oranlarda gelir vergisi üzerine bahis oynuyor. İlgili gayrimenkulün 5 yıldan daha kısa sürede elden çıkarılması ve maliyetinin tapuda düşük beyan edilmesi halinde, satıcı yüksek gelir vergisi ödeyebilir. Bağışlanan gayrimenkulün intikali ve satış bedeli ne olursa olsun gelir vergisi ödenmez.

Sözleşme kuralları her iki tarafı da koruyacak şekilde düzenlenmelidir.

Anlaşma her iki tarafın da çıkarlarını korumalıdır. Aksi halde konut alıp satmaktan vazgeçmelisiniz. Ayrıca evin gerekli beyin sarsıntısı sigortasının (DASK) olup olmadığını da öğrenmelisiniz. Gerekli tüm evrakları dikkatlice incelemelisiniz. Tapu harcı, temel emlak vergisinden az olmamalıdır. Asgari emlak vergisi maliyetleri 4 yılda bir belirlenir. Tapuda beyan edilecek alış ve satış fiyatlarının o yıl için belirlenen emlak vergisi matrah değerinin altında olmaması gerekir.

Gayrimenkul satın alan kişiler, satın alma işleminin yapıldığı yılın sonuna kadar emlak vergisi beyannamesi vermek zorundadır.

Gayrimenkul satın alan kişiler, satın alma işleminin yapıldığı yılın sonuna kadar ilgili belediyeye emlak vergisi bildiriminde bulunmak zorundadır. Ayrıca gayrimenkulün satın alındığı yılın vergisi satıcı tarafından ödenir. Takip edilen yılların emlak vergisinden de alıcı sorumludur.

Evin eş veya çocuklar adına alınması ve bedelini aile reisinin ödemesi durumunda karşılıksız edinim söz konusudur.

Diyelim ki evi çocuklarınız veya eşiniz adına satın aldınız. Ailenin reisi olarak bedelini ödeyeceksiniz. Bu durumda, karşılıksız satın alma bir konuşma meselesidir. Karşılıksız miras, veraset ve intikal vergisine tabidir. Yani %5 ile %15 arasında değişen veraset ve intikal vergisini eş veya çocuk beyanname vererek öder. Ancak gayrimenkulün değeri borç olarak verilmişse veraset ve intikal vergisi ödenmez.

Taraflar gelecekte herhangi bir sorun yaşamamak için bir satış sözleşmesi imzalamalıdır.

Gayrimenkul satış sözleşmesi, satıcının mülkü kararlaştırılan fiyata satmasını ve alıcının mülkü satın almasını içerir. Taraflar taahhüt ve taahhüt beyanlarını içeren bu sözleşmeyi tapu memuru nezdinde imzalamalıdır. Alıcılar ileride haklarını kaybetmemek için bu sözleşmeyi imzalamalıdır. Aksi takdirde yasal sorunlarla karşılaşabilir. Sözleşme noter huzurunda imzalanmalı ve tapuya şerh edilmelidir. Yani noter huzurunda yapılmayan sözleşmeler geçersizdir.

Ev alım ve satım işlemlerinde gerekli evraklar nelerdir?

  • Alıcı ve satıcıya ait 2 adet fotoğraf

  • Tüzel kişiler için vergi dairesi bilgileri

  • Alıcı ve satıcı kimlik kartları

  • Satışı yapılacak konutun tapu bilgileri

  • Temsil söz konusu ise vekaletname, temsilcinin nüfus cüzdanı ve bir adet fotoğraf

  • Emlak vergisini gösteren belge

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu