Haber

ABD’li Austin: İsveç konusunda Güler’i ben teşvik ettim

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Brüksel’de görüştüğü Türk mevkidaşı Yaşar Güler’i İsveç’in NATO üyeliğini onaylaması için teşvik ettiğini açıkladı.

NATO üyesi ülkelerin savunma bakanları, 11-12 Temmuz tarihlerinde Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta gerçekleştirilecek olan NATO Başkanlar Zirvesi’nin hazırlıkları için Brüksel’de bir meydana geldi.

Görüşmeye katılan ABD’li Bakan Austin, yaklaşık 10 gün önce Türkiye’de savunma bakanı olarak göreve başlayan Yaşar Güler ile ilk ikili görüşmesini gerçekleştirdi.

“Her fırsatı değerlendiriyorum”

Türk tarafı, iki bakanın NATO karargahında yaptıkları görüşmede “NATO, ikili ve bölgesel savunma ve güvenlik konularını görüştüklerini” duyurdu.

Austin ise Türk mevkidaşı ile görüşmek için bir araya geldiğini ve kendisini yeni görevinden dolayı tebrik ettiğini söyledi.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Austin, “Elbette her fırsatı değerlendiriyorum, onu ilerleme kaydetmesi, İsveç’in NATO üyeliğini onaylaması için teşvik ediyorum” dedi.

“Güçlü demokrasi” vurgusu

“Ama çok kısa bir görüşme oldu” diyen ve konuşulanlar hakkında daha kapsamlı bilgi verecek durumda olmadığını vurgulayan Austin, İsveç’in NATO üyesi olmasına değer verdiklerini bir kez daha vurguladı.

Amerikalı bakan, İsveç’in değerli bir askeri hünerle “güçlü bir demokrasi” olduğunu söyledi. Ayrıca Lloyd, İsveç’in Kuzey Avrupa’nın gök ve denizlerindeki faaliyetler konusundaki farkındalığına dikkat çekerek, NATO’nun yetkinliğinin üyeliği ile artacağına dikkat çekti.

Stoltenberg: İsveç yükümlülüklerini yerine getirdi

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de basın toplantısında İsveç’in Türkiye’ye karşı yükümlülüklerini yerine getirdiğini ve artık NATO üyesi olmaya hazır olduğunu yineledi.

Bu konuda aylardır aynı açıklamayı yaptığını belirten Stoltenberg, “Benim mesajım İsveç’in yükümlülüğünü yerine getirdiğidir ve bu NATO müttefiklerinin mesajıdır.”

Türkiye yüzünden yeni askeri planlar onaylanmıyor

Brüksel’de iki gün süren savunma bakanları toplantısının ortasında, Rusya’nın olası bir saldırısına nasıl karşılık verileceği konusundaki planlar üzerinde anlaşmaya varılamadığı bildirildi.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, planlar üzerinde fikir birliğine varmaya yaklaştıklarını söyledi. ReutersHaber ajansına konuşan bir NATO diplomatı, Türkiye’nin planları engellediği bilgisini paylaştı.


NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg. Fotoğraf: NATO

Diplomat, Türkiye’nin coğrafi konumları ve Kıbrıs nedeniyle planın onaylanmasını engellediğini, Vilnius tepesine kadar inceleme olasılığının bulunduğunu kaydetti.

Diğer kaynaklar, Türkiye’nin onayını istediği değişikliklerin Yunanistan tarafından reddedildiğini söyledi.

Türk yetkililer ise gizli bir NATO belgesi hakkında yorum yapmanın yanlış olacağına işaret ederek, “Müttefikler arasındaki istişare ve değerlendirmeler sürüyor” dedi.

İttifakın olası bir Rus saldırısına nasıl karşılık vermesi gerektiğine dair binlerce sayfalık örtülü askeri planlar, NATO’nun savunma politikalarında büyük bir değişikliği temsil ediyor.

Rusya’nın saldırısıyla başlayan Ukrayna savaşıyla birlikte tehdit algısı değişen NATO, güncel gelişmeler ışığında bu planlarını güncelleme kararı aldı. Bu planlarla sadece Rusya’nın olası bir saldırısına nasıl karşılık verileceği konusunda askeri bir yol haritası belirlenmemiş, aynı zamanda üye devletlerin ordularının güçlendirilmesi ve lojistik açıdan ne gibi adımlar atılması gerektiği de belirlenmiş oldu.

Reuters, dpa/DA, TY

DW Türkçe’ye VPN ile nasıl erişebilirim?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu