Haber

ABD ve Batı kovuldu! Afrika’da Türkiye rüzgarı esiyor

    Haber7-ÖZEL

Dünyadaki demokrasi devleri Batı ülkeleri ve ABDtarafından yüzyıllarca sömürülen Afrika Kıtası Son yıllarda emperyalist devletlere karşı bir girişimde bulunuldu. Kıtadaki birçok ülke birbiri ardına sömürge Batılı ülkelereİtiraz etti ve onları topraklarından sürmek için harekete geçti. ‘Kara Kıta’Dünyadaki istikrar her geçen gün değişirken, yeni büyük güç olarak, Türkiye’Yükseliş dikkat çekici. türkiyeile ilgili Afrika Kıtası’Şirkete duyulan güven ve yükseliş her alanda kendini göstermektedir.

MACRON’UN YÜZÜNE SÖYLENMESİ ZAMAN BAŞLADI

geçen aylarda Kongo Devlet Başkanı TshisekediFransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un yüzüne sözler “Batı, Afrika’ya yönelik buyurgan tutumundan vazgeçmeli” Bu dalga yönündeki söylemleri, Afrika’da yükselen Batı karşıtlığını harekete geçirdi. Kongo’dan sonra Fransız askerleri Mali’de kovuldu. Soykırım gerçekleştirildi Cezayirüniversitelerde yabancı dil olarak okutulmaktadır. Fransızcaçıkarıldıktan sonra Orta Afrika CumhuriyetiFransızcada ‘İstenmeyen adam’ duyruldu. Başka bir Afrika ülkesi Çad’ve şimdiye kadar dokunulmayan Fransız askerleri gözaltına alındı.

Sonunda denemek için Burkina Faso ve Nijer dahil oldu. İki Afrika ülkesi peş peşe Fransa ve ABDTürkiye’ye uranyum ihracatını durduracağını ilan etti.

YENİ OYUNCU Türkiye

Afrika’daki ayaklanmayı inceleyen uzmanlar, Afrikasömürgeci Batı ve ABD ‘ döneminin kapandığını ve bölgede yeni güçlerin ortaya çıktığını söyledi. Türkiye’nin son yıllarda Afrika ülkelerine olan ilgisinin arttığının altını çizen uzmanlar, Rusya ve Çiniçinde Afrika Kıtasıetkili olmaya başladığını vurguladı.

Türkiye AFRİKA’DA NE YAPTI?

Yüzyıllardır sömürülen ve köleleştirilen Afrika için 1998’de Türkiye. “Afrika’ya Genişleme Eylem Planı” tedarikli. O yıllarda bu plan sözde kalırken, 2002’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iktidara gelmesiyle kıta için çalışmalar hızlandı. Afrika planı uzun vadeli eyleme dönüştürülürken, 2005 ‘Afrika yılı’ İlanın verdiği değerin altı çizildi. bire bir yıl Türkiye, Afrika BirliğiAynı zamanda gözlemci statüsüne de sahip.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2005-2007sırasında başbakan olarak Afrika ziyaretleriile ivme kazanan faiz 2008 yılında Türkiye’nin Afrika Birliği Stratejik Ortağıyeni bir boyuta taşındı.

AFRİKA’DA ÇALIŞMALAR HIZLANDIRILDI

2005’ten beri Türkiye, ABD ve Fransa Afrika kıtasının hakim olduğu Afrika Kıtasındaki varlığı yükselmeye başlamıştır. Bölge ülkeleri ile yeni bir insani, siyasi ve ticari ilişki kuran Türkiye 2002yılında Afrika Kıtasında 12 elçiliksayısı 44’e çıkardı.İlerleyen yıllarda bu sayının 50’ye çıkarılması hedeflenmektedir.

Türkiye’nin Afrika ülkeleriyle diplomatik diyalog kanallarını güçlendirmesi bu ülkeler tarafından da takdirle karşılandı. 2022 yılınınHaziranda Gine BissauTürkiye’nin Türkiye Büyükelçiliği’nin açılmasıyla birlikte Afrika ülkelerinin Ankara’daki büyükelçiliklerinin sayısı da arttı. 37’yegül.

Türkiye’nin Afrika Kıtası’nda Fildişi Sahili’nde 2009 yılında açtığı Abidjan Büyükelçiliği, 15 yıllık aradan sonra Türkiye’nin kıtadaki ilk büyükelçiliği olurken, Angola, Gana, Madagaskar, Mali, Mauritius, Uganda ve Kamerun’da büyükelçilikler açıldı. 2010 yılında 2011’de Güney Sudan, Moritanya, Mozambik, Zambiya, Zimbabve ve Gambiya, 2012’de Gabon, Namibya ve Nijer, 2013’te Cibuti, Çad, Eritre ve Gine, 2014’te Benin, Botsvana, Burkina Faso, Kongo ve Ruanda’da Türk büyükelçilikleri açıldı. 2018’de Burundi, Ekvator Ginesi ve Sierra Leone’de, 2019’da Tanzanya’da ve 2021’de Togo’da.

İlişkileri daha da geliştirmek için Türk Hava Yolları Afrika daki sefer sayısını ciddi şekilde artırdı. Bugün 58 Afrikakendi ülkesinden THY 40 ila 60 destinasyon düzenli seferler düzenlendi. Afrika ülkelerine direkt ve düzenli uçuşların sağlanması bir dizi olumlu gelişmeyi de beraberinde getirdi.

EKONOMİYE YANSIMA

Afrika Kıtası ile geliştirilen ilişkiler doğrudan ekonomiye yansıdı. Türkiye, ekonomik bağlarını geliştirdiği Afrika ülkeleri ile kazan kazanprogramı hayata geçirdi. türkiyedış ticarette Afrika Kıtası Son 20 yılda önemli ilerlemeler gösterirken, bölge ile olan dış ticaret dengesi Türkiye’nin lehine önemli ölçüde arttı. Türkiye’nin 2003’teAfrika kıtasına ihracat 2,1 milyar dolarve Türkiye’nin toplam ihracatındaki payı 4.5 seviyesinde2021’de ihracat 21,2 milyar dolara yükseldi.

Türkiye’nin Afrika Kıtası 2021ihracatının yüzde 9.4 seviyesinegül.

KAYNAK: HABER7

haberkabaduz.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu